id = "FBMainForm_82143" action="/press2005.html" method = "post" onsubmit = "return false" >
Статии и интервюта, публикувани през 2005 г. Влизането е невъзможно. Администраторският панел е изключен и сайтовете са достъпни единствено в публикувания си вариант.

"Бол. Бг" предлага безплатен интернет по телефона
от mitko on 
"Дневник"  11 февруари 2005 , 9 стр.
"Бол. Бг" предлага безплатен интернет по телефона
"Бол. Бг" пусна услугата безплатен достъп до интернет по градски телефон. Всеки, който притeжава телефонен модем, има достъп до мрежата чрез него от началото на февруари, съобщиха от компанията. Управителят й Димитър Ганчев каза, че "Бол. Бг" е първият интернет доставчик, който използва услугите на алтернативен телефонен оператор различен от БТК. Наложи се да изчакаме пускането на т.нар. взаимно свързване с алтернативни оператори от страна на БТК, за да можем да предложим на потребителите и тази форма на интернет достъп", обясни Ганчев.

В резултат на това взаимно свързване телефонните оператори заплащат един на друг част от цената за проведения телефонен разговор. Досега това беше практиката само за мобилните телефони, но сега вече и градските телефонни постове могат да се предлагат от други оператори освен от БТК. Именно по тази схема ще постъпват и приходи на "Бол. Бг" от предоставяната услуга. По думите на Ганчев въвеждането на новата услуга не е изисквало допълнителни инвестиции, тъй-като "Бол. Бг" предлага интернет достъп по телефона вече 11 години. "Разликата в случая не е толкова технологична, макар и да има някои технологични новости, а по-скоро организационна", допълни той.

Досега потребителите плащаха две сметки - за достъп до интернет и за телефонни импулси. Сега ползващите интернет по телефона ще заплащат само телефонните импулси без увеличение. Това на практика ще направи достъпа безплатен. "След първоначалния стрес не очаквам съществена негативна реакция от страна на останалите провайдери. По-вероятно ми се струва и другите оператори да последват нашия пример", каза Ганчев. "Още повече че ние не гледаме на тази услуга като на форма за основен достъп до интернет. Тя е предназначена главно за хората, които рядко влизат в мрежата, както и като резервна връзка за абонатите на всякакъв вид кабелен интернет", допълни той.

По отношение на безплатния телефонен достъп до интернет основен конкурент на "Бол. Бг" е "Орбител". В началото на февруари "Орбител" пусна dial-up, който позволява използването на интернет чрез набиране на определен номер до мрежата на "Орбител". Номерът за достъп за 27 града на страната ще е различен и може да бъде видян на сайта на компанията. Ще се таксува само продължителността на разговора, като отпадна цената за достъп, която абонатите плащат до момента. Това ще спести около 80 на сто от сметката на домашните потребители, които ползват интернет само за проверка на пощата си и на практика прекарват само по няколко часа месечно в мрежата.

[ ] Коментари     Permalink