id = "FBMainForm_82287" action="/press2003.html" method = "post" onsubmit = "return false" >
Статии и интервюта, публикувани през 2003 г. Влизането е невъзможно. Администраторският панел е изключен и сайтовете са достъпни единствено в публикувания си вариант.

Втори дубъл: онлайн по кабел
от mitko on 
"Капитал"  18 октомври 2003 , 43 стр.
Втори дубъл: онлайн по кабел
С постепенното отмиране на модемния интернет идва ново поколение доставчици

Александър Бойчев

Поради липса на друг вариант за "широколентов" интернет в България достъпът до интернет през мрежата на кабелните телевизии набира популярност и все повече поставя в незавидно положение модемните връзки. Алтернативният начин за свързване с глобалната компютърна мрежа дава на потребителите преди всичко по-висока скорост и по-добра услуга. Освен през кабелната телевизия на висока популярност започват да се радват и т.нар. квартални LAN-ове - локални мрежи, които работят в ограничен ареал и предлагат услуга на конкурентна цена, но с известни технически рискове.
През тази година популярността на високоскоростния интернет нараства лавинообразно. По неофициални данни на самите доставчици обаче поне за София става въпрос за не повече от 15 хиляди души. Именно затова интересът към кабелния интернет трябва да се търси не толкова в повишените очаквания на потребителите, които желаят повече качество за парите си, колкото в цифровизирането на телефонните линии и повишаването на цената на телефонните импулси. По този начин достъпът до интернет през телефон става чувствително по-скъп. Протичащото в момента модернизиране на телефонната мрежа означава по-високо качество на услугата (прави телефони и никакви дуплекси, разговори без преплитания и прекъсване), но и по-висока цена (таксуване на време, а не на разговор). Досега интернетът по телефон, или т.нар. dial-up-достъп, имаше популярност главно заради цената. Мнозина побързаха да обявят качването на цените на разговорите като

края на dial-up връзките

Toва обаче не е абсолютно вярно и едва ли ще стане факт в средносрочен план. "Истина е, че продажбите на интернет карти изживяха срив през пролетта и за първи път през тази година този сегмент няма да отбележи ръст", коментира Димитър Ганчев от Бол.бг. Въпреки това обаче доставчикът продължава да има постоянна клиентска маса от около 15 хиляди потребители през карти или часове за достъп през телефон. Очакванията на Ганчев са в близкото бъдеще броят на тези потребители да се запази константен или малко под тези нива.
Достъпът до интернет през мрежата на кабелната телевизия се радва на най-голяма популярност сред потребителите в София в момента. "Абонатите на Евроком Кабел до този момент са се увеличили с 250 процента", твърди търговският директор на фирмата Веселин Панайотов. Това е така, защото кабелният интернет използва съществуващата вече инфраструктура на оператора за пренос на телевизионен сигнал и по този начин могат да реагират бързо и ефективно на търсенето. Това спестява част от разходите за инфраструктурни инвестиции. Кабелните телевизии у нас са изградени като еднопосочни мрежи, т.е. от оператора към абоната. Както е известно обаче, интернет е двупосочна медиа, затова е нужен и втори канал, по който да се трансферират данните от персоналния компютър към сървъра.
Съществуват два начина за такъв пренос на данни през мрежата на кабелния оператор. Първият предполага осигуряването на обикновена наета телефонна линия като канал за обратна връзка. Това решение обаче в дългосрочен план е по-скъпо и далеч по-неефективно поради ниската скорост на трансфер, както и поради големите разходи за наемане на такава линия. По-широко разпространен и наложил се по света начин е използване на честотно разделение и изграждането на втора кабелна връзка за обратен канал. По този обратен канал се предават данните от потребителя до провайдъра.
Тъй като по кабелната мрежа постоянно тече и телевизионният сигнал, кабелният оператор, занимаващ се с предлагане на интернет по мрежата си, се нуждае от специално оборудване за преобразуване на сигнала, а абонатът трябва да използва

Кабелен модем

За да може да го използва с персоналния си компютър, потребителят се нуждае от мрежова карта, която може да се намери във всеки компютърен магазин на цена около 10 лева. На практика мрежата за кабелен интернет в голяма степен прилича на една голяма локална мрежа. Абонатите са постоянно свързани и разполагат с висока скорост. Поне в рамките на окабеляването на съответния оператор.
В момента в София практически всички кабелни оператори предлагат услугата достъп до интернет през собствената си мрежа. Най-много потребители концентрират "Евроком кабел" и "Евротур САТ". Според Веселин Панайотов абонатите в мрежата на "Евроком" са повече от 4500. Само за сравнение, през 2001 г. техният брой е бил около 400. "В нашата мрежа са включени около 3400 абоната, като всеки месец се добавят нови 150", казва Димитър Ангелов от "Евротур САТ". От това лято "Евротур САТ" предлагат на своите абонати достъп до интернет през шест провайдъра. Така компанията се измества от модела "един кабелен оператор - един провайдър", практикуван досега, и се опитва да предложи по-голямо разнообразие за своите клиенти. В този случай за първи път се наблюдава разделяне на кабелната инфраструктура от доставчика на интернет услугата.
Интересното е, че противно на общоприетото разбиране абонатите на високоскоростен интернет не го използват, за да преточват мрежата на компактдискове. "Само една четвърт от нашите абонати са на неограничен достъп", коментира Веселин Панайотов. По обща оценка две трети от трафика се правят от една пета от потребителите."С най-голяма популярност се отчитат най-евтините пакети с ограничен трафик и цена в диапазона 10-15 лева," твърди Димитър Ангелов. Хората използват свързаността най-вече за проверка на пощата, сърфиране в мрежата или чат. Удобството в случая е

Постоянната свързаност

и качеството на връзката. "Хората вече не влизат в интернет, те са в интернет 24 часа в денонощието", казва Димитър Ганчев от "Бол.БГ".
Липсата на интерес към неограничения трафик обаче може да се обясни и със значителната разлика в цената. За скорост от 64 килобита в секунда (сравнима с тази по модем) потребителите трябва да заплатят средно около 60 лева. Подобна цена би имала смисъл, ако се сваля голямо количество информация. Нелегалното съдържание на т.нар. free-сървъри обаче, което генерира количество трафик, е интерес предимно за тийнейджъри, които невинаги са платежоспособни, единодушни са всички представители на бранша. В допълнение към това е и все още високата цена за кабелните модеми, която е между 130 и 160 лева.
Като реална алтернатива на достъпа през кабелната телевизия в последно време се появиха т.нар. квартални LAN-ове. В огромната част от случаите става въпрос за група прогресивни хора, които закупуват наета линия от БТК или от някой друг интернет провайдър. След това те започват да предлагат достъп до интернет, като изграждат

Собствена кабелна мрежа

между отделни блокове, апартаменти или дори квартали и да препродават трафик. "В София има около 80 LAN-мрежи", твърди Веселин Панайотов с уговорката, че става въпрос за повече от 10 свързани компютъра. "Три-четири са големите доставчици с повече от 50 компютъра", казва още той. Според Димитър Ангелов кварталните мрежи се намират в романтичен период на своето развитие, подобно на мрежите на кабелните телевизии в началото на 90-те. Те действат в ограничен ареал, опъват кабели между блоковете и не инвестират в поддръжката. Логично и цените им са по-ниски, като те се движат в диапазона между 20 и 40 лева за неограничен трафик. Най-голям плюс може би е техният по-скоро "сив" характер. Тези мрежи нямат лицензи и не плащат такси, което е сериозен разход за лицензираните оператори. Единственият лицензиран LAN-оператор засега е "Бол.БГ". По думите на Димитър Ганчев фирмата има около 2000 абоната, като покритието е най-плътно в центъра и южните квартали на столицата. В края на лятото "Бол.БГ" стартираха инициатива по окрупняване на собствената си мрежа, като предложиха на полулегалните LAN-оператори да закупят вече съществуващата им инфраструктура. "Окрупняването на мрежите и процесите на консолидиране са неизбежни, смята Ганчев. След като събереш 100-50 клиенти идва първата криза - трябва да инвестираш в персонал, в поддръжка, в мрежата. Повечето от кварталните мрежи нямат капацитета и нужните средства, за да направят това", допълва той.

[ ] Коментари     Permalink